Litt om Geiranger

Hei! Nå har jeg bodd her i Geiranger en liten stund, og tenkte jeg skulle fortelle litt om livet mitt her i den vakre vestlandsbygden, og tenker jeg først skal starte å fortelle litt om mitt nye hjemsted. Stranda er navnet på kommunen, og Møre og Romsdal er navnet på fylket. Hvis du tar båten innover Geirangerfjorden, vil du finne Geiranger helt innerst i fjorden, på en fjelltopp. Faktisk står Geirangerfjorden på UNESCOs verdensarvliste, og har gjort det siden 2005. Dette er ikke rart, med tanke på at Geirangerfjorden er ufattelig vakker.

Bilde av Geirangerfjorden
Se på den flotte bygda mi!

Stranda er en liten kommune på Sunnmøre, med kun 4600 innbyggere, og grenser til både Sogn og Fjordane og Oppland. Selv om det er en liten kommune, har Stranda definitivt bemerket seg på landsbasis, ved at mange kjente varemerker blir produsert her, og at mange kjente nordmenn er herfra. Norges mest berømte pizza, Grandiosa, ble oppfunnet her. Ekornes har også sine røtter her, i lag med Stabburet. Når det kommer til berømtheter kan jeg opplyse om at selveste Are Kalvø tilbragte sine barndomsår her, og kanskje han hang med dokumentarfilmregissør Margreth Olin, som også kan skryte av Stranda som hjemsted. Jeg har ikke sett snurten av disse to ennå, men håper at når sommeren er her – at de vil kaste litt stjernestøv over bygda.

Kartutsnitt av Geiranger
Her ligger Geiranger

Selve Geirangerfjorden er 15 km lang og tråler seg elegant nedenfor Sunnmørsalpene. National Geographic kåret faktisk Geirangerfjorden til den best bevarte UNESCO-landskapet i 2006. Det sies faktisk at det har bodd mennesker her siden 10 000 år siden, og noen har fortalt meg at forskere har funnet spor av bosetninger for 4000 år siden. Det bor folk her, og mange driver gård. Det blir ikke så kaldt om vinteren, så det er faktisk helt mulig å dyrke frukt og bær her, hele året. Men det er nok turismen som er hovedinntektskilden for folk her. Hurtigruten passerer jo her, så det er mange turister som får oppleve dette fantastiske stedet. Noen gårder ligger såpass bratt til at man må bruke stige for å komme seg dit! Jeg trives i alle fall veldig godt her, og kjenner ikke på noe storbysavn. Selv om jeg skulle ønske Bislett kebab leverte mat hit, av og til.

Bilde av Geirangerfjorden
Man blir aldri lei av å se på denne utsikten

Akkurat nå driver jeg og gjør gården klar til å vårdyrkingen, frosten er borte, så jorda er klar til å ta imot det som er av planter og vekster. Ellers har jeg litt dårlig internettilgang her, og det samme gjelder mobildekningen – men jeg har fått nyss om at det skal forbedre seg. Jeg håper dere alle har hatt en flotters påske, og at varmen kommer snart til dette flotte landet vårt.

/Simon