Hva betyr egentlig økologisk?

Økologisk produksjon har blitt stadig mer populært de siste årene, men det kan være litt bingo å vite hva som egentlig kvalifiserer som økologisk og hva de forskjellige etikettene betyr. I denne artikkelen skal vi se nærmere på hva som egentlig ligger bak økologisk produksjon – og hva du må tenke på når du kjøper økologiske varer.

Hva er økologisk?

I følge Mattilsynet (2019), er økologisk mat produksjon basert på en bærekraftig driftsform som tar hensyn til miljøet, dyr og mennesker. For at et produkt skal kunne merkes med økologisk, må det oppfylle strenge krav fra EU. Kravet innebærer blant annet: 

  • Raske og naturlige metoder for dyrking og avling
  • Minimalt bruk av kunstige tilsetningsstoffer i maten
  • Dyrene skal fôres med naturlige fôrvarer, ha gode leve- og dyrevelferdsforhold og ikke være underlagt unaturlige forhold
  • Bruk av kortreiste råvarer der det er mulig
  • Drift med minimal påvirkning på miljøet og omgivelsene

Fordeler med å spise økologisk

Når det gjelder mat, er det mange fordeler med å spise økologisk. For det første er økologisk mat sunnere enn vanlig mat. Dette skyldes at den ikke inneholder kunstige ingredienser og tilsetningsstoffer, og at den ofte er rik på næringsstoffer som vitaminer og mineraler. I tillegg er økologisk mat mer miljøvennlig enn vanlig mat, siden den ikke inneholder kjemikalier som kan være skadelige for miljøet. Endelig er økologisk mat ofte bedre tasting enn vanlig mat, da den smaker mer naturlig.

Ulemper med å spise økologisk

De fleste er enige om at økologisk mat er sunnere for oss, og bedre for miljøet. Men det er noen ulemper ved å spise økologisk som man bør være klar over. For det første er økologisk mat ofte dyrere enn vanlig mat. Dette gjelder spesielt dersom du kjøper mye av denne typen mat, eller hvis du kjøper den fra et utsalg som ikke selger så mye av denne typen mat. Dessuten kan det være vanskelig å finne økologisk mat i noen butikker, særlig i mindre byer.

Alternativer til økologisk mat

Det finnes en rekke alternativer til økologisk mat, og det er ingen fasit på hva som er best. For de som ønsker å spise sunt og miljøvennlig, kan det være lurt å fokusere på matvarer som er produsert lokalt og/eller fairtrade-merket. Lokalmat er ofte bedre for miljøet, da den ikke har blitt transportert over lengre distanser. Fairtrade-merkede produkter gir bedre betingelser for arbeiderne i landene der råvarene blir dyrket eller produsert. Dette gjelder både lønn og arbeidsforhold.

Konklusjon

Økologisk handler om å produsere mat og andre varer på en måte som er skånsom for miljøet. Det innebærer blant annet å bruke færre kunstige tilsetningsstoffer, mindre energi og vann, og å unngå bruk av farlige kjemikalier. Produksjon av økologiske varer tar vanligvis litt lengre tid, men resultatet er ofte verdt det!