Jul med eget pinnekjøtt

Det er straks jul. Mange mennesker stresser og maser for å rekke med alt som skal gjøres. Det er nok litt ekstra som skal på plass før julen ringes inn, men mange tror nok at de har det mer travelt og hektisk enn hva de egentlig har grunn til. Det er også viktig å slappe av og nyte den fine tiden som adventstiden er. Det er kanskje den fineste tiden av året. Her på gården er det også ting som skal på plass før den store kvelden, men alt er i rute og det blir jul i år også. Når man har inntekten sin fra det som dyrkes på eller i jorden og som lever i fjøset, er det også spennende å benytte noe av det egenproduserte i julen. I år er det et nytt eksperiment her på gården. Det heter egenprodusert pinnekjøtt.

Simon pinne1

Hvordan lage sitt eget pinnekjøtt

Mange tror at det er vanskelig å lage sitt eget pinnekjøtt. Det trodde jeg også før jeg startet prosessen. Det er faktisk ikke så vanskelig som folk tror. Du må bare vite hva du skal gjøre. Deretter er det å ta tiden til hjelp. For du må ha god tid. Du kan ikke starte et par uker før jul. Da ender du opp med at du må kjøpe kjøttet på butikken.

Simon pinne2Etter at sauene var hentet ned fra fjellet og lammene sendt til slakteriet, kjøpte jeg tilbake et av lammene. På det viset fikk jeg to pinnesider som jeg kunne lage pinnekjøtt av. Det er greit for da har man kjøtt til flere middager. Deretter var det å kjøpe nok salt. For det behøves når du skal lage ditt eget pinnekjøtt. Mange tenker kanskje at det å salte maten er umoderne i vår tid hvor man har tilgang på både ferskt og fryst kjøtt.  Det er det ikke. Denne gamle konserverings-måten har nemlig en meget smakfull bivirkning. Den gir kjøttet en modning som utvikler en helt unik smak, aroma og konsistens. Kjøttet blir med andre ord enda bedre.

Simon pinneEtter at jeg hadde fått lammet hjem delte jeg det i to, renskar pinnekjøttsidene og fjernet ryggmargen. Deretter begynte jeg å salte. Om du bruker fint eller grovt salt spiller ingen rolle. Det viktigste er å ha nok. Til en side går det med 1 – 1,5 kilo. Det virker som mye, men det er jo bare en liten del som trenger inn i kjøttet. Med nok salt er det bare å gni det skikkelig inn overalt på ribbesiden. Etter at kjøttet var ferdig-saltet satte jeg det på et kjølig sted i tre dager. Har du tid så tåler det inntil en uke. Deretter passet jeg på å snu ribben en gang per dag. Da kjøttet var saltet lenge nok  skylte jeg av saltet før jeg tørket kjøttet. Deretter gjorde jeg kjøttet klart til tørke-prosessen. Det gjorde jeg ved å tre en hyssing gjennom to av ribbene. Da ble det enkelt å henge kjøttet til tørking. Tørkingen foregikk på et luftig og kjølig sted. Det kan gjerne henge i mellom 6 til 8 uker. Underveis ble kjøttet sjekket minst annenhver dag. Dette for å kontrollere at kjøttet ble speket samt holde kontroll på at det ikke var insekter eller annet på siden. Etter at kjøttet hadde hengt lenge nok til tørking tok jeg det ned og delte det opp i pinner. Til dette brukte jeg både sag og kniv. Etter at kjøttet var ferdig oppdelt ble det plassert på et tørt og kaldt sted. Det ble også pakket inn i matpapir slik at det ikke skal bli fuktig.

Som dere skjønner er det ikke så vanskelig å lage sitt eget pinnekjøtt. Nok salt og tid er det som behøves. Pinnekjøttet mitt er klart til bruk. Nå ventes det bare på at det skal bli jul slik at det endelig skal spises av det egenproduserte pinnekjøttet. Når det er egenprodusert smaker det gjerne litt bedre også.

Simon pinne3