Det er påske og mange i Norge benytter anledningen til å ta en miniferie for å reise bort. Enten til en storby i utlandet eller til fjells for å få med seg siste rest av vinteren. Noen bruker kanskje påsken til å gjøre båten klar til sesongen og andre sesongåpner hytten ved sjøen. Uansett hva folk bruker påskehøytiden til så er den fylt med mat, drikke, moro og masse kos for de fleste. Her på gården feires også påsken, men en fristende storbyweekend i en av mine favorittbyer blir det ikke noe av denne påsken.
Påskesesong er lammesesong
Årsaken til det er at lammingen er i gang. Da kan man ikke reise bort fra sauene. Jeg har jo skrevet litt tidligere om hvor hektisk det er når hunnsauene eller søyene lammer. Da må man være på døgnet rundt og passe på at alt går bra. Og ikke minst være til stede om det skulle bli noen problemer i forbindelse med lammingen. For noen utfordringer blir det alltid. Stort sett går jo naturen sin gang uten alt for mye ekstra, men det er alltid slik at noe ekstra dukker opp. Om en søye bruker for lang tid på lammingen kan lammet begynne å puste før det kommer ut. Da vil det mest sannsynlig dø. Derfor er det viktig å overvåke lammingen nøye og følge med på klokken slik at man kan gripe inn om det skulle ta for lang tid. Derfor er det viktig å ha god oversikt og være tilstede på gården. Selv om det ikke akkurat er som å spille russisk rulett, så er det alltid en viss risiko forbundet med lammingen. Det kan oppstå komplikasjoner og da må det gripes inn raskt.
Derfor blir det litt gambling med det i og med at det er både risiko og usikkerhet forbundet med det. Utfallet er aldri sikkert på forhånd. På samme måte er det jo også med våronnen som er rett rundt hjørnet. Man går bare og venter på at været skal blir bra nok slik at man kan komme i gang ute på jordene. Siden dette er væravhengig blir det en gambling. Du kan aldri være helt sikker på når det blir start. I år er jeg rimelig sikker på at det blir våronnstart i løpet av påsken, og parallellt med lammingen blir dette garantert hektisk. Da gjelder det å beholde kontrollen og oversikten slik at det ikke blir som å spille rulett. Der er utfallet som kjent forbundet med stor usikkerhet.
Jeg har jo skrevet om nettcasinoer tidligere på denne siden og hvor populært det er med tematikk på spilleautomater. Og at temaet “bondegård” er mye brukt. På en gård er det jo mange forskjellige dyr, og disse går ofte igjen som hovedfigurer i spilleautomatene. Blant disse er sauer og lam. Det finnes sågar automater med kun sauer, men som oftest er det i kombinasjon med andre dyr. Der kan man stifte bekjentskap med mange morsomme sauer og lam. Hos casinoene kan man også spille rulett eller roulette som det også kalles. Dette er et hasardspill med ukjent utfall. Det eneste man vet er at man enten vinner eller ikke. De fleste taper jo, men man kan også øke vinnersjansene eller i hvertfall legge til et ekstra moment i spillingen, ved å følge en bestemt strategi. Innenfor rulett finnes det mange strategier å velge mellom. Rulett.no er en norsk nettside hvor du kan lese mer om de forskjellige rulettstrategiene.
Påskefeiring med mye arbeid og litt mat og drikke
Nå skal ikke jeg bruke påsken til å spille rulett. Det har jeg verken tid eller anledning til. Jeg får holde meg til min variant av russisk rulett hvor jeg må kombinere eventuell våronnstart med en hektisk lammeperiode. Imidlertid vet jeg en ting jeg skal unne meg uansett hvor travelt det blir. I innledningen av denne artikkelen skrev jeg at påsken er en tid for god mat og drikke. For det er påsken. Jeg elsker god mat og godt drikke, så for meg er egentlig hele året en stor fest i så måte, men høytidene byr alltid på litt ekstra. Og på matfronten så betyr påsken lam på menyen.
Her på gården kommer altså lammene til verden i løpet av april, og etter en fin sommer og høst, ender de tilslutt som fårikål, pinnekjøtt eller lammelår. Noen synes kanskje dette er litt trist, men sånn er det bare. For meg blir dette inntekt og god mat. Vil man målet må man også ville virkemidlene. Så i likhet med i mange hjem og hytter skal også jeg spise lam denne påsken. På min meny står lammelår fra fjorårets produksjon. Dette skal jeg tilberede med rosmarin og hvitløk, og kombinere med godt tilbehør og godt drikke. I denne sammenhengen betyr det noen glass med god rødvin. I år har jeg funnet en flott vin fra Sør-Afrika som passer godt til lam. Under lammingen er det viktig at verken jeg eller søyene får sjokk når de lammer. På den måten slipper vi at lammingen blir som å spille roulette. For den som liker ordspill har årets påskevin det dekkende navnet Lammershoek Roulette. Den kommer fra den fine vingården Lammershoek Winery i provinsen Swartland. Den eies blant annet av den legendarske tyske fotballspilleren Franz Beckenbauer. Jeg gleder meg til både lammelåret og rødvinen. God påske!