Endelig vår!

Her kommer en liten oppdatering fra gården midt i Unesco’s verdensarvliste. Som jeg antydet i forrige blogg så ble påsken en svært så aktiv høytid. Jeg fikk imidlertid spist en bedre middag bestående av et deilig lammelår. Og den sør-afrikanske rødvinen smakte helt fortreffelig til. Ellers ble det en skikkelig arbeidspåske med full fart og lite søvn. Lammene kom til verden som perler på en snor, og alt forløp uten dramatikk av noe slag. Det synes jeg var helt alright. Alltid godt når det ikke blir noen ekstra utfordringer i en allerede hektisk periode.

Søye med to lam på beite

For tiden er de små lammene inne i sauefjøset sammen med mødrene sine. Der vil de fremdeles være i noen uker fremover før de slippes ut på beite. De må være inne til gresset har vokst nok på engene slik at de kan beite litt der i noen uker. Før de fraktes til fjells på sommerbeite. Det siste irriterende snefallet forsvant fort, og jeg har vært ute og gjødslet beitene slik at gresset får ekstra næring, og dermed vokser og blir grønt og saftig raskere. Det å gjødsle engene er en del av våronnen, og den er nå godt i gang. Som jeg har skrevet om tidligere er det vanskelig å planlegge våronnstarten, men i år er vi sånn ca  i rute. Ikke en tidlig vår, men heller ikke en sen vår.

Ny poteter rett fra jorden i hendene til et menneskeI tillegg til gjødsling av enger og beiter er det også andre produkter som skal i jorden. Her på gården dyrker vi poteter og de er allerede satt i jorden. Før potetene kan settes har de stått inn i kasser og grodd. På det viset kommer potetgresset fortere opp av jorden og kan ta til seg energi via sollyset. Det er det som sørger for at det blir mange nye poteter som kommer ut av en enkelt settepotet. Blir været bra så kan vi kanskje ta opp tidligpotetene allerede til Sankt Hans.

Skål med jordbær, fløte og sukkerVåren er som sagt hektisk, men jeg er glad når våronnen er i gang. Det gir optimisme og er en ny start etter vinteren. Grønnsaker skal også sås eller settes ut. Det blir derfor lange dager. Og når alt er gjort er det bare å håpe på masse godvær. Gjerne kombinert med noen nødvendige regnskurer. Da vokser alt sammen fint og kan høstes når sommeren kommer. Og så ser jeg ikke minst frem til å kunne spise deilige og søte jordbær fra egen produksjon samtidig som tidligpotetene tas opp ved Sankt Hans-tider. Om det nå blir en fin vår og forsommer. Med passe regn og masse sol. Som gårdbruker må man alltid være optimist og håpe på det beste.